Gyakori helyesírási dilemmák 2

Sokféle forrás áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével ellenőrizhetjük a helyesírást. A nyomtatott és online szótárak és helyesírási útmutatók, a helyesírás-ellenőrző programok, a nyelvtani kézikönyvek mind olyan források, amelyekkel segíthetünk magunkon, hogy helyesen írjunk.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a helyesírás csak az egyik fontos tényező az írásbeli kommunikációban. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kommunikálni, fontos figyelembe venni az üzenetünk célját, az olvasóinkat, a stílust és a formát is.

Bojong vagy bolyong? Hogyan írjuk helyesen?
A helyesírási dilemmák között gyakran előfordul, hogy a hasonlóan hangzó, de különböző írásmódú szavakat összekeverjük. Ilyenkor nehéz tudni, melyik a helyes alak, például a bojong vagy bolyong esetében. A helyesírási szabályok szerint a bolyong a helyes írásmód, amelynek jelentése eltévedni, kóborolni, vándorolni. A bojong szó nincs is a magyar nyelvben, így ha valaki használja ezt az alakot, az téves.

Sztk jelentése
Az SZTK rövidítése az egészségügyi ellátást és biztosítást nyújtó magyar állami szervezet nevének, a Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központjának betűiből áll. Az SZTK rendelőiben és intézményeiben ingyenes ellátást kaphatnak azok, akiknek érvényes társadalombiztosítási jogviszonyuk van.

Bicigli vagy bicikli?
Sokan még ma sem biztosak abban, hogy miként kell helyesen írni a bicikli szót a magyar helyesírás szabályai szerint. Az egyik leggyakoribb hiba az, hogy rövid g-vel mondjuk, és így írjuk is: bicigli vagy biciglizni.

A helyesírásra való odafigyelés fontos, hiszen az írásbeli kommunikáció esetén a helytelen helyesírás könnyen rossz benyomást kelthet. A bicikli szó helyes használata nem csak az írott szövegekben, hanem a beszélt nyelvben is fontos, hiszen helyesen kiejtve segít megőrizni a nyelvi kultúrát és tisztán tartani a nyelvi normákat.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük